Site simgesi Türkiye'den Son Dakika Haberleri

İzmir oda ve borsalarında seçim öncesi veda buluşması

İzmir’in oda ve borsa başkanları, 2026 yılında gerçekleştirilecek seçimler öncesinde son kez ortak yönetim kurulu toplantısında bir araya geldi. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, seçimlerin eşit ve demokratik koşullarda yapılması gerektiği vurgulanırken, altı oda ve borsa başkanı yeni dönemde aday olmayacağını açıkladı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Menemen Ticaret Odası Başkanı İzzet Süsoy, Ödemiş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı A. Latif Aka ve Tire Ticaret Odası Başkanı Mehmet Nadir Delikanlı, yeni dönemde aday olmayacaklarını duyurdu.

ODA VE BORSALARIN YÖNETİMLERİ BİR ARAYA GELDİ

İzmir Oda ve Borsaları Yönetim Kurulları Ortak Toplantısı, EBSO ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ile İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli başta olmak üzere İzmir’deki oda ve borsaların yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Toplantıda, kent ve ülke ekonomisindeki gelişmeler değerlendirilirken, yaklaşan oda ve borsa seçimleri ile yeni döneme ilişkin beklentiler de ele alındı.

YORGANCILAR: “ASIL KAZANAN SANAYİCİ VE ODALAR OLMALI”

Toplantının açılış konuşmasını İzmir Ticaret Odası, EBSO ve İzmir Ticaret Borsası adına EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar yaptı.

2026 yılında gerçekleştirilecek oda ve borsa seçimlerinin eşit ve demokratik koşullarda yapılmasının önemine dikkat çeken Yorgancılar, seçimlerin bir yarış olduğunu ancak bu yarışın sonunda kazananın sanayici ve oda-borsa camiası olması gerektiğini söyledi.

Siyasetin seçim sürecinin dışında kalması gerektiğini belirten Yorgancılar, “Kim kazanırsa kazansın, seçimden sonra dört yıl boyunca üyelerine hizmet etmek için çalışmalıdır” dedi.

Yorgancılar, görev yapan ve yeni dönemde görev alacak tüm başkanlara başarı dileğinde bulundu.

“ENFLASYONLA MÜCADELEDEN VAZGEÇEMEYİZ”

Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Yorgancılar, en önemli gündemin enflasyonla mücadele olduğunu belirtti.

Yüksek enflasyonun sanayicinin maliyetlerini artırarak rekabet gücünü zayıflattığını ifade eden Yorgancılar, enflasyonla mücadelede kararlılığın sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Finansmana erişimin sanayicinin önündeki en önemli sorunlardan biri olduğuna işaret eden Yorgancılar, faizlerde yaşanan düşüşün kredi maliyetlerine henüz yeterince yansımadığını belirterek, sanayicinin yatırım yapabilmesi ve üretimini sürdürebilmesi için uygun maliyetli finansmana ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

“KUR İLE MALİYET ARASINDAKİ MAKAS KAPANMALI”

İhracatçıların kur artışı ile maliyet artışı arasında sıkıştığını belirten Yorgancılar, mevcut tablonun ihracatçıların rekabet gücünü olumsuz etkilediğini söyledi.

Birçok ihracatçının pazarını kaybetmemek için zararına satış yapmak zorunda kaldığını ifade eden Yorgancılar, kurun istikrarlı ancak enflasyonla daha uyumlu bir seyir izlemesi gerektiğini kaydetti.

Çin ile Türkiye arasındaki dış ticaret açığına da dikkat çeken Yorgancılar, Çin’den yapılan ithalatın yıl sonunda 50-55 milyar dolar seviyesine çıkabileceği uyarısında bulundu. Çin’in üretim fazlasını ihraç edebileceği yeni pazarlar aradığını belirten Yorgancılar, Türk sanayisinin korunması ve rekabet gücünün sürdürülebilmesi için gerekli gümrük ve koruyucu tedbirlerin zamanında alınması gerektiğini vurguladı.

“SANAYİSİZLEŞME RİSKİNE KARŞI HAREKETE GEÇİLMELİ”

Türkiye’de sanayisizleşme riskinin giderek arttığını dile getiren Yorgancılar, üretim ve sanayinin daha güçlü politikalarla desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Yüksek teknolojili üretime geçişte nitelikli insan kaynağının önemine dikkat çeken Yorgancılar, Türkiye’nin eğitim alanında da yeni bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu belirterek, “Eğitim 4.0 sürecini Türkiye’de acilen başlatmalıyız” mesajını verdi.

İZMİR’İN REKABET GÜCÜ ARTIRILMALI

İzmir’in sahip olduğu ekonomik potansiyelin daha güçlü şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Yorgancılar; finansmana erişim, yatırım ortamı, teşvikler, ulaşım ve trafik gibi sorunların kentin rekabet gücünü doğrudan etkilediğini söyledi.

Deprem ve afet riskine de dikkat çeken Yorgancılar, Türkiye’nin afetlere karşı daha dirençli hale getirilmesi gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin acilen bir Afet Bakanlığı’na ihtiyacı var” dedi.

ÖZGΕNER: “İZMİR İÇİN EN GÜÇLÜ ADIMLAR ORTAK AKILLA ATILIYOR”

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ise görev yaptığı 8 yıl boyunca kentte oda ve borsaların katkılarıyla güçlü bir “ortak akıl” kültürünün oluşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Özgener, başta Ender Yorgancılar ve Işınsu Kestelli olmak üzere, ortak projelerle İzmir’e katkı sunan tüm oda ve borsa başkanları ile yönetim kurullarına teşekkür ederek seçim sürecinin hayırlı olmasını diledi.

İzmir’in potansiyelini daha ileriye taşımak ve kentin ve üyelerin ihtiyaçlarına ortak çözümler üretmek için yeni dönemde de iş birliğinin sürdürüleceğini belirten Özgener, “İzmir için atılacak en güçlü adımlar, ortak akıl ve dayanışmayla atılan adımlardır” dedi.

KESTELLİ’DEN 17 YILLIK BAŞKANLIĞA VEDA

Toplantının en duygusal mesajlarından biri ise İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’den geldi.

Kestelli, Ender Yorgancılar ve Mahmut Özgener’e İzmir’in ekonomik ve sosyal gelişimine sundukları katkılar ile oda ve borsalar arasındaki iş birliğine verdikleri önem nedeniyle teşekkür etti.

İzmir’deki oda ve borsaların ortak çalışmalarının kente kalıcı değerler kazandırdığını belirten Kestelli, İZQ İnovasyon Merkezi’nden ikinci mamografi TIR’ına, deprem konutlarından Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’ne ve İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’ne kadar pek çok projenin temelinde ortak akıl ve dayanışmanın bulunduğunu söyledi.

“Farklı koltuklarda otursak da tek bir amaç için, güzel İzmir için çalıştık” diyen Kestelli, 17 yıllık başkanlık döneminin ardından oda ve borsa camiasına teşekkür etti.

Kestelli, “17 yıldır sizlerle birlikte çalışmaktan, üretmekten ve projeler geliştirmekten bir an olsun yorulmadım. Gururluyum; çünkü el birliğiyle çok değerli eserleri hayata geçirdik. Mutluyum; çünkü çok özel ve kıymetli dostlarla birlikte çalışma ayrıcalığını yaşadım” ifadelerini kullandı.

Kestelli, konuşmasını “Geriye dönüp baktığımda sadece tek bir cümle dökülüyor ağzımdan: İyi ki yapmışız. Teşekkürler İzmir; teşekkürler kıymetli başkanlar ve sevgili dostlar” sözleriyle tamamladı.

Mobil sürümden çık