ÖĞLE'YE 13:25
HABER GÖNDER
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Kahraman, Stanford Üniversitesi koordinatörlüğünde “fuzzy” ile yürütülen çalışma sonucunda hazırlanan “En Etkili Bilim Adamları Listesi” ne girmeyi başardı. mantık teorisi “.
Türk akademisyenler yurtiçi ve yurtdışındaki başarılarıyla adından söz ettiriyor. Bu akademisyenlerden biri de Prof. Dr. Cengiz Kahraman’dır.
Turkishtime dergisinin 2017 yılında yayınladığı araştırma sonuçlarına göre Prof.Dr. Cengiz Kahraman, 2018 yılında TÜBİTAK Bilim Ödülü’nü kazandı. Hero, Stanford Üniversitesi’nin hazırladığı “En Etkili Bilim Adamları Listesi” nde yer almanın heyecanını yaşıyor.
Prof.Dr.Cengiz Kahraman, Stanford Üniversitesi koordinatörlüğünde PLOS Biology dergisinde yayınlanan dünya çapındaki akademisyenler sıralamasında yapay zeka alanında ilk yüzde 2’de yer alan 215 bin 114 bilim insanı arasında, uluslararası nitelikli çalışmalarıyla 341. sırada yer aldı. “Bulanık mantık teorisi” ve endüstri mühendisliği alanındaki uygulamaları.
– “Yüksek H-indeksimiz bizi listede yer almamızı sağlayan faktörlerden biridir”
Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan Cengiz Kahraman, çalışmalarının ana kaynağının “bulanık mantık” ve “bulanık küme” uygulamaları olduğunu söyledi.
Bulanık küme mantığında bir önermenin kesinlikle doğru ya da yanlış olduğu iddia edilemeyeceğini belirten Kahraman, “Bulanık mantık 1965 yılında Lütfi Aliasker Zade tarafından önerildi. Çeşitli proje, araştırma ve makalelerimizde bulanık mantık kullanıyoruz. Yeni geliştirdik. fuzzy uzantıları kurar ve bunları literatüre koyar. “Teoriye yaptığımız katkılarla bilim dünyasında yer aldık. Yüksek H-indeksimiz bizi listede yer almamızı sağlayan faktörlerden biriydi. “Diye konuştu.
H-endeksinin bu listede ve sıralamada yer almanın ana kaynağı olduğunu belirten Kahraman, şöyle devam etti:
“H-indeksi, bir araştırmacının ne kadar verimli ve etkili olduğunun sayısal bir göstergesidir. Çok sayıda yayınlayabilirsiniz, ancak bu yayınları kimse okumaz ve çalışmalarında bunlara atıfta bulunmazsa, etkili bir yayın değildir. yayın yapmaları ve işlerinde kullanmaları etkilidir.Yayın yaparsınız demektir.O zaman H-endeksiniz artacaktır.Çok fazla yayın yapmanın önemi yok, başkalarının kullanması önemlidir.Bu anlamda yüksek H-endeksi kolay bir şey değildir.
Özellikle gelişen elektronik dünyasında “bulanık kontrol” kavramının önemine değinen Prof.Dr.Kahraman, “Bulanık kontrol kavramı elektronik dünyasında büyük bir yer tuttu ve kullanılmaya başlandı. Günümüzde metro istasyonlarında ve elektronikte bulanık mantık kullanılıyor Bugün nereye gidiyor? Bugün Endüstri 4.0 diye bir kavram var ve 4. Sanayi Devrimi de deniyor. Endüstri 4.0 uzak, ne zaman ki bir dönemi anlatıyor. erişim ve uzaktan yönetim tanıtıldı, yani geçerliydi.Artık bir fabrikayı cep telefonunuzla uzaktan yönetebileceksiniz. değerlendirmeyi buldu.
Prof.Dr. Kahraman, kavramını başlatan endüstri 4.0 uygulamaları, dünyanın her yerinde ve Türkiye’de farklı sektörlerde olduğunu anlatarak, “Sadece uzaktan yönetim ve uzaktan kumanda ile üretimin geleceğin fabrikaları insan olmak için çok fazla bir dünya hayal edin yönetilebilir. Doğru ilerliyoruz. Arabalar, yazılım sensörleri aracılığıyla uzaktan güncellenebilir ve bu nedenle yakında arabalardaki teknolojideki değişimi göreceğiz. Yapay zekanın gelecekte bize sunacağı noktalar bunlar. “dedi. ifade.
– Bilim insanı olmak isteyen genç akademisyenlere tavsiyeler
Prof.Dr.Cengiz Kahraman, bilim insanı olmak isteyen genç akademisyenlere şu tavsiyelerde bulundu:
“Bilim listelerinde yer alabilmek ve dünyada sıralamalara girebilmek için ilk faktör öğretim yüzdesi ile araştırma yüzdesini iyi dengelemektir. Araştırma yüzdesinin daha yüksek olması gerektiğini söyleyebilirim. Olmamış olan Peki ya yaparsam literatürde dikkat çekebilir mi? Bu konularda öğretim üyesi bir fikir sahibi olmalıdır.Sadece öğreten ve bunlarla ilgilenmeyen hoca maalesef bu listelere alınamaz.Genç arkadaşlar da dahil edilecek bu liste düzenli çalışırlarsa H-indekslerini arttırırlar ve araştırmaya önem verirler. ”
Kahraman, “Fuzzy Set Theory and Applications on Humanoid Robots” adlı kitabının yakında çıkacağını sözlerine ekledi.
Bakan Dönmez’den Ar-Ge mühendislerine teşekkür
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.