Ölümünün 60. yılında anılan Yaşar Doğu, başarıları ve hizmetleriyle Türk güreşinin en önemli isimleri arasında yer alıyor.
Milli sporcu Yaşar Doğu, “Türk güreşinin babası” olarak da anılan Yaşar Doğu, 1913 yılında Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde doğdu.
Dedesinin Emirli köyünde büyüyen Doğu, Birinci Dünya Savaşı’nda babasının şehit düşmesinin ardından çocukluğunun geçtiği bu köyde Karakucak’ta güreşe başladı. Başarısıyla ünü duyulmaya başlayan Yaşar Doğu, Ankara’da askerliğini yaparken yastık güreşine geçti.
Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda 66 kiloyla güreşen Yaşar Doğu, dört güreşten birinde mağlup olduktan sonra ikinci oldu. Bu, efsanevi güreşçinin kariyerinde hilal yıldız formasıyla uğradığı ilk ve tek yenilgiydi.
1940 yılında İstanbul’da Balkan şampiyonluğunu kazanan Yaşar Doğu, ilk Avrupa şampiyonluğunu İsveç’in başkenti Stockholm’de kazandı. 1946 yılında düzenlenen organizasyonda 73 kiloda 6 maça çıkan Yaşar Doğu, Avrupa şampiyonu unvanını kazandı.
Bir yıl sonra Yaşar Doğu, Çekya’nın başkenti Prag’da (Çekoslovakya) düzenlenen Avrupa Greko-Romen Şampiyonası’nda 73 kg’da altın madalya kazandı.
– Yeni güreşçiler yetiştirmek için özveriyle çalıştı
1948 Londra Olimpiyatları’nda 5 güreş güreşinin tamamını kazanan Doğu, ilk Olimpiyat madalyasına ulaştı. Bir sporcunun kariyerinde elde edebileceği en özel şampiyonluk, Londra’da yaşayan Doğu efsaneler arasına adını yazdırmayı başardı.
1949 yılında İstanbul’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda altın madalya kazanan Yaşar Doğu, hayatında bir kez Dünya Şampiyonası’na katılma şansı buldu.
Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen 1951 Dünya Şampiyonası’na katılan milli güreşçilerin tamamı evlerine altın madalya ile döndü. Finli, İranlı, Alman ve İsveçli rakiplerini 87kg’da mağlup eden Doğu, kariyerinin tek dünya şampiyonluğunu kazandı.
Yaşar Doğu, kariyeri boyunca hilal yıldız mayo ile katıldığı 47 güreşten sadece birini kaybederken, kazandığı 46 maçın 33’ünü bitirdi.
Kariyerinde 1 olimpiyat ve 3 Avrupa şampiyonluğu bulunan Yaşar Doğu, spor hayatının ardından Türk güreşinde antrenör olarak görevine devam etti.
Köy köy dolaşıp yetenekli gençleri keşfeden Yaşar Doğu, öğrencilerine hiçbir fedakarlık yapmadı.
Doğu, sırtında odun çuvalları taşıyarak ve ocağı yakarak öğrencilerini soğuk tuttu. Minderleri alıp öğrencilerine iş bulan Doğu, karşılığında hiçbir şey beklemeden yaptıklarından dolayı “Türk güreşinin babası” olarak tanındı.
İsveç’te ekibiyle birlikte kalp krizi geçiren East, doktorların “dinlen” tavsiyesine rağmen eve döndükten sonra genç güreşçiler yetiştirmeye devam etti.
Yaşar Doğu, Ankara’da geçirdiği ikinci kalp krizinin ardından 8 Ocak 1961’de hayata gözlerini yumdu. Efsanevi güreşçinin mezarı Ankara Cebeci Askeri Şehitliği’ndedir.
Doğunun büyüdüğü Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Emirli Mahallesi’ndeki ev, müze ve anma evi olarak ziyaretçilere açık.
– Onun adını taşıyan merkezde yeni şampiyonlar yetiştirilir
Yaşar Doğu Güreş Eğitim Merkezi Teknik Direktörü Sadık Başkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, efsane ismin memleketi Kavak’ta 2004 yılında kurulan tesiste Türk sporuna yeni şampiyonlar kazandırıldığını söyledi.
Aradan geçen dönemde 300’e yakın güreşçi yetiştirdiklerini ifade eden Başkaya, “50 sporcumuz uluslararası şampiyonalarda madalya kazandı. Amacımız Türk güreşinin daha üst seviyeye çıkmasına katkıda bulunmak, şampiyon sporcu yetiştirmek. , Yaşar Doğu gibi hocamızın izinden gitmek. etik, çalışkan bireyler yetiştirmek. “ifadelerini kullandı.
Trabzon yerel basınında Göztepe galibiyetinin yankıları
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
VAKA
İYİLEŞME
ÖLÜM
AKTİF VAKA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.