DOLAR

35,3756$% -0.1

EURO

36,5427% -0.08

STERLİN

43,9591£% -0.1

GRAM ALTIN

2.999,80%-0,02

ÇEYREK ALTIN

4.930,00%-0,68

DOLAR

35,3756$% -0.1

EURO

36,5427% -0.08

STERLİN

43,9591£% -0.1

GRAM ALTIN

2.999,80%-0,02

ÇEYREK ALTIN

4.930,00%-0,68

a

Kırım köprüsü: Patlamanın uzun vadeli etkileri nedir?

Patlamanın uzun vadede Kırım köprüsüne verebileceği zararlar tartışılıyor.

Kırım köprüsüne Ukrayna tarafından yapıldığı bildirilen saldırı, Moskova’nın öfkelenmesine ve dün sabah erken saatlerde başta başkent Kiev olmak üzere bazı Ukrayna kentlerine füze yağmasına yol açtı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Güvenlik Konseyinin toplantısında açıkça Ukrayna’yı suçlamış ve “terör saldırısını” olarak nitelediği “saldırıyı planlayan, gerçekleştiren ve bu saldırının emrini veren de Ukrayna’nın gizli servisleridir” demişti.

Putin, Rusya topraklarına bu tür saldırıların misliyle karşılık göreceğini belirtmişti.

Rusya’nın 2014’te Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım yarımadasını Rusya anakarasına bağlayan köprüde cumartesi günü meydana gelen patlamadan sonra yanıtını bekleyen birçok soru var.

Putin tarafından 15 Mayıs 2018’de hizmete açılan 19 km uzunluğundaki köprüden hem karayolu hem de demiryolu ulaşımı sağlanıyor. 

Stratejik öneme sahip köprü Ukrayna’da savaşan Rus Kuvvetlerine lojistik destek sağlanması açısından da ayrı bir taşıyor.

Bir kamyonun patlamasının ardından akaryakıt yüklü bir trende yangın çıkmasından birkaç saat sonra köprü iki yönlü olmak üzere hem karayolu hem de demiryolu trafiğine yeniden açılmıştı.

Uzun vadeli etkiler

Ancak, patlamanın köprüye uzun vadeleri etkileri şimdilik bilinmiyor. Colin Caprani ve Sam Rigby adlı iki mühendis, The Conversation sitesinde yayımlanan yazılarında patlamanın köprüye etkilerini inceledi.

Yazıya göre, patlama, köprünün karayolu ulaşımının sağlandığı bölümde meydana geldi. Alevler daha sonra üst bölümde bulunan akaryakıt yüklü trene sıçradı.

Patlama, çelik kirişlerle desteklenen bir çelik levha üzerine yerleştirilmiş beton bir kesitten oluşan yaklaşık altmış metre uzunluğundaki bir bölümde meydana geldi.

Patlamadan etkilenen iki destek noktası arasındaki bölüm ortadan ikiye bölündü ve hemen bitişinde bulunan bir başka açıklık da bir süre sonra çöktü. 

Köprü, cumartesi günü yeniden trafiğe açıldı, ancak uzan vadeli etkiler soru işareti oluşturuyor. 

Yazıya göre, köprünün demiryolu bölümündeki akaryakıt treninde çıkan yangın en az bir saat devam etti. 

Potansiyel hasarlar

Görüşlerine başvurulan uzmanlar, “yüksek sıcaklığının çelik ve betonu zayıf düşürebileceğini ve patlamanın oluşturduğu şok dalgalarının (…) çatlamalara yol açabileceğini” belirtiyor.

İki mühendis de hiç kuşku yok ki çeliğin kırılmadan eğilebileceğini belirtiyor, ancak çok muhtemeldir ki köprünün çeşitli bağlantı noktalarının zayıflamış olabileceğini ifade ediyor. Özellikle beton plakaların içinde bulunan donatılar ısıdan zarar görmüş olabilir.

Mühendislere göre, bu potansiyel hasarlar, çok daha titiz bir incelemeyi ve yüksek sıcaklığa maruz kalan parçaların değiştirilmesini gerektiriyor.

Böylesine titiz bir inceleme için köprünün uzun süreli trafiğe kapatılması gerekebilir.

Savaş koşullarında ve köprünün Moskova nezdinde taşıdığı önem bağlamında böyle bir şeyin mümkün olamayacağı düşünülüyor.

Yazıyı kaleme alam mühendisler, bu durumda, titreşimleri azaltmak amacıyla trenlere köprünün hasarlı bölümünden yavaş geçmeleri talimatı verilebileceğini öngörüyor.

Mühendisler, karayolu bölümünde trafiğin yeniden başlatılmasının “makul göründüğünü” çünkü karayolu araçlarının ağırlığının köprünün ağırlığı kadar sorun teşkil etmediğini belirtiyor.

Kırım köprüsü

Kırım’ın ilhakından sonra Rusya tarafından yaklaşık 3,7 milyar dolar maliyetle inşa edilen Kırım köprüsü, Avrupa’nın en uzun köprüsüdür.

Yapımına 2014 yılında başlanan ve Mayıs 2018’de hizmete alınan Kırım ya da diğer adıyla Kerç Boğazı Köprüsü, Kerç Boğazının iki yakasını birleştiriyor.

Köprünün demiryolu ulaşımını sağlayan bölümü de 23 Aralık 2019’da hizmete girdi.

Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasından sonra Kerç Boğazının batı yakası Ukrayna, doğu yakası da Rusya Federasyonu sınırları içinde kalmıştı. Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhakından sonra boğazın kontrolü yeniden Rusya’ya geçmişti.

Karadeniz ile Azak denizini birleştiren Kerç Boğazı, 4,5 ile 15 km arasında değişen genişliğe, 35 km uzunluğa ve en fazla 18 metre derinliğe sahip stratejik bir su yolu.

Ekonomik ve sosyal ilişkiler için de hayati bir geçiş yolu oluşturan Kırım köprüsü aslında iki köprüden oluşuyor. Biri karayolu, diğeri de demiryolu ulaşımını sağlıyor.

Karayolu köprüsünün kendisi iki bağımsız köprü yapısı, demiryolu köprüsü de iki balastlı demiryolu hattını destekleyen tek bir köprü yapısıdır. Kaynak;Ajans Bizim

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İran, protestocuları destekleyen ünlülerin pasaportlarına el koydu

HIZLI YORUM YAP