DOLAR

34,9806$% 0.06

EURO

36,8100% 0.19

STERLİN

44,2208£% 0.23

GRAM ALTIN

2.980,78%0,20

ÇEYREK ALTIN

4.900,00%-0,52

DOLAR

34,9806$% 0.06

EURO

36,8100% 0.19

STERLİN

44,2208£% 0.23

GRAM ALTIN

2.980,78%0,20

ÇEYREK ALTIN

4.900,00%-0,52

a

İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Yavuz KURT’un “Ev Hizmetlerinde Çalışanlar da Sigortalı Olmalı”

İzmir Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Yavuz KURT'un "Ev Hizmetlerinde Çalışanlar da Sigortalı Olmalı"

Sahra Haber-Gündem

İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz KURT, kayıtlı istihdamı geliştirme çalışmalarının her sektörde olduğu gibi ev hizmetlerinde de yoğun bir biçimde sürdürüldüğünü, sigortasız işçi çalıştırmanın işverenler nezdindeki yüksek maliyeti göz önünde bulundurulduğunda, iş kazasına uğrama riskinin oldukça fazla olduğu ev hizmetlerinde çalışan kişilerin sigortalılıklarının sağlanmasının, gerek sosyal güvenlik hakkının tesisi gerekse SGK hizmetlerinin etkin ve verimli şekilde muhataplarına ulaştırılmasında büyük önemi olduğunu ifade etti.

 Ev Hizmetlerinde Çalışanlar Hangi Statüde Sigortalı Sayılır?  

Yavuz KURT, açıklamasında; “5510 sayılı Kanunun ek 9’uncu maddesi ile ev hizmetlerinde çalışanlar, ay içerisinde çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar ile 10 günden az çalışanlar şeklinde ikiye ayrılmakta olup bu kapsamdaki sigortalılarımız 4/a yani eski adıyla SSK kapsamında sigortalı sayılacaktır.” dedi.

Kimler Ev Hizmetleri Kapsamında Sigortalı Sayılmaz?

Yavuz KURT açıklamalarının devamında; “Üçüncü derece de dahil bu dereceye kadar işverenin hısımları olan anne, baba, çocuk, kardeş, amca, hala, dayı ve teyze gibi akrabalar, ev hizmeti işlerini ifa etseler dahi işverenle aynı konutta birlikte yaşadıkları sürece ev hizmetleri kapsamında sigortalı sayılmayacaklardır. Ancak üçüncü dereceye kadar hısımlar ev hizmetinde çalışıp, aynı evde birlikte yaşamıyorlar ise sigortalı sayılmaktadırlar. Bu hısımlar dışında kalan ve ev hizmetlerinde çalıştırılmak üzere işe alınanlar, aynı evde ikamet etseler dahi ev hizmetleri kapsamında sigortalı sayılacaklardır.” dedi.

Ev Hizmetlerinde Çalışanların SGK Bildirimi Nasıl Yapılır?

Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanların bildirimi “Ev Hizmetlerinde 10 Günden Az Sigortalı Çalıştırılacaklara İlişkin Başvuru Formu” ile yapılmakta olup, çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar ikamet edilen en yakın yerdeki müdürlüğümüze verilmelidir. Ev hizmetlerinde 10 gün ve daha fazla süre ile çalışanların bildirimi ise “Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge” ile çalışmanın başladığı ayın sonuna kadar yine ikamet edilen en yakın yerdeki müdürlüğümüze yapılacaktır.

Ev Hizmetlerinde Çalışanları Elektronik Ortamda Bildirebilirsiniz Yavuz KURT, ev hizmetlerinde 10 günden az çalışmalarda bildirim yapılmasının kolaylaştırıldığını belirterek diğer başvuru yöntemleri hakkında açıklamalarda bulundu. İl

Müdürü KURT, Ev hizmetlerinde 10 günden az sigortalı olarak çalışanların bildirimlerinin bu kişileri çalıştıranlar tarafından internet aracılığı ile de yapılabileceğini, e-Devlet üzerinden “e-hizmetler” menüsünün altında bulunan “4/a 10 günden Az Süreli Ev Hizmetleri İşveren Başvuru Sorgulama” kısmından bildirimde bulunulabileceğini, internetten yapılan müracaat sonrası başvuru formunun ayrıca Kuruma verilmesinin gerekmediğini, bunun yanında cep telefonundan SMS göndererek de işlem yapılabileceğini, sigortalı çalıştıracak kişinin bir defaya mahsus “İŞVEREN” yazıp boşluk bırakarak T.C. kimlik numarasını yazıp “5510”a kısa mesaj göndererek kendini kaydettirmesi, daha sonra çalıştıracağı kişinin T.C. kimlik numarasını ve ayın hangi gününde çalıştıracağı bilgisini “5510”a kısa mesaj  göndererek sigortalının tescil kaydı oluşturabileceğini, ayın farklı günlerinde çalışılması halinde ise her bir gün için ayrı kısa mesaj gönderilmesi gerektiğini belirtmiştir. Yavuz KURT, işverenlerin ev hizmetleri kapsamında 10 gün ve daha fazla süre ile ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlamaları halinde ise kolay işverenlik kapsamında e-Devlet üzerinden işyeri tescil başvurularını yapabileceklerini, gün ve kazanç beyanlarında değişiklik olmadığı sürece sistem tarafından otomatik oluşturulacak sigorta primlerini takip eden ayın sonuna kadar ödeyebileceklerini, aylık olarak SGK’ye beyanname verilmesine gerek kalmayacağını ifade etti.

Bildirim Yapılmazsa Ceza Uygulanır mı?

Ev hizmetinde çalışanların sigortalı bildiriminin yapılmaması halinde işverene her bir sigortalı için 1 brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak, bunun yanında hizmetlerin bildirilmediğinin sonradan tespiti halinde süresinde ödenmemiş tüm primler gecikme zammı ve faizi ile birlikte tahsil edilecektir.

Sigorta Primleri Nasıl Ödenir?

İl Müdürü KURT, ev hizmetleri kapsamındaki sigorta primlerinin banka yoluyla ödenebileceğini veya 10 günden az çalışanlar için geçerli olmak üzere GSM hizmet sağlayıcılar tarafından iş kazası ve meslek hastalığı priminin faturaya yansıtılabileceğini ancak bunun yapılabilmesi için kullanılan hattın mobil ödemeye açık olması gerektiğini ifade etti.

Ev Hizmetlerinde Çalışanlar İşsizlik Ödeneğinden Yararlanabilir mi?

Ayda 10 gün ve daha fazla süre ile ev hizmetleri kapsamında işçi çalıştıran işverenler %37,5 nispetinde prim ödemektedir. Bu prim oranına işsizlik sigortası primi de dahil olup bu kapsamdaki sigortalılar gerekli şartları sağlayarak işten ayrılırlar ise işsizlik ödeneği alabilirler.  

Ev Hizmetinde Çalışan Sigortalı İçin Teşvik Alabilirsiniz!

İl Müdürü Yavuz KURT, sigorta prim teşviklerinin ev hizmetleri sektöründe istihdam sağlayanlar için de uygulandığını, bu kapsamda ev hizmetlerinde işçi çalıştıranların; 5 puanlık prim teşviki, genç, kadın ve mesleki belge sahibi olanların istihdamına yönelik sigorta primi teşviki ve 7103 sayılı Kanuna göre ilave istihdam teşviki gibi desteklerden gerekli koşulların sağlanması suretiyle yararlanılabileceğini ifade etti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MENEMEN’DE MUHTARLAR GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

HIZLI YORUM YAP