DOLAR

34,9554$% 0.01

EURO

36,7572% -0.01

STERLİN

44,3697£% 0.06

GRAM ALTIN

2.979,77%0,00

ÇEYREK ALTIN

4.825,00%0,00

DOLAR

34,9554$% 0.01

EURO

36,7572% -0.01

STERLİN

44,3697£% 0.06

GRAM ALTIN

2.979,77%0,00

ÇEYREK ALTIN

4.825,00%0,00

a

Halit Kıvanç hayata veda etti

Ünlü gazeteci ve yazar, spor yorumcusu, radyo ve televizyondan anlattığı futbol maçlarıyla adından uzun yıllar söz ettiren Halit Kıvanç, son anonsunu yaptı.

Ünlü gazeteci ve yazar, spor yorumcusu, radyo ve televizyondan anlattığı futbol maçlarıyla adından uzun yıllar söz ettiren Halit Kıvanç, 97 yaşında İstanbul’da öldü.

Halit Kıvanç, 18 Şubat 1925’de İstanbul’da doğdu. Orta öğretimini Pertevniyal Lisesi’nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Üç ay kadar Siirt-Kozluk (şimdi Batman’a bağlı olan) ilçesinde hakimlik yaptı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı. 1953’te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor’u çıkardı. Bir yıla yakın İngiliz yayın kuruluşu BBC’de çalıştı. Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok “ilk”in adamı oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti.

Uzun yıllar TRT’de kültür-sanat, müzik eğlence programları sunan Halit Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramlarının da vazgeçilmez sunucusu oldu. Bayramlarda TRT Çocuk Şenliği’ni sunan Halit Kıvanç, geniş bir hayran kitlesine kavuştu. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı’nda çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi. Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu Halit Kıvanç, NTV Yayınlarından çıkan “Tele Safir” adlı kitabında Türk televizyonculuğunu kaleme aldı.

Sunuculukta 50. yılını 2005’te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200’ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti. Yazar, spiker, sanat adamı olarak kabul edilen Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödüle layık görüldü.

Kıvanç, NTV televizyonunda pazar günleri Halit Kıvanç’la Ustalar, NTV Radyo’da pazar sabahları Mikrofonda Halit Kıvanç, ise NTV Spor’da Futbol Bir Aşk adlı programları sundu. Koyu bir Fenerbahçe taraftarı olan Halit Kıvanç, Fenerbahçe TV’de Efsanenin 100 Yılı ve Efsanenin Yeni Yüzyılı adlı söyleşi programlarını da sundu.

Yazar ve müzisyen Ümit Kıvanç’ın babası olan Kıvanç, Pelé ile ilk röportajı yapan gazeteci olarak da tanınır.

Spor yorumcusu Ertem Şener, yaptığı açıklamada 97 yaşındaki Halit Kıvanç’ın kimseyi tanımadığını ve konuşamadığını açıklamıştı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MENEMEN’DE AK İCRAATLAR SERGİSİ

HIZLI YORUM YAP