34,9739$% 0.16
36,7420€% 0.28
44,1201£% 0.01
3.015,78%0,40
4.883,00%-0,64
34,9739$% 0.16
36,7420€% 0.28
44,1201£% 0.01
3.015,78%0,40
4.883,00%-0,64
Sahra Haber-Gündem
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Bölümü Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezer Er Güneri’nin yürütücülüğünü üstlendiği “Jinekolojik ve Obstetrik Muayene Giysisinin Geliştirilmesi, Mahremiyet Algısı ve Memnuniyet Üzerine Etkisi” başlıklı proje “TÜBİTAK 1005 – Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı”kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, jinekolojik muayene giysilerinin geliştirilmesi ve geliştirilen ürünün hastanın mahremiyet algısı ile memnuniyet düzeyleri üzerine etkisini araştırmayı amaçlıyor.
Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemizde oluşturduğumuz bilimsel ekosistem, Ar-Ge kültürü neticesinde akademisyenlerimiz çok önemli projeler gerçekleştirerek önemli kurumlardan destek almaya devam ediyor. Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Sezer Er Güneri ve ekibini geliştirdikleri proje TÜBİTAK tarafından desteklendi. Hocamızı ve ekibini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
Jinekoloji ve jinekolojik muayenenin önemine değinen Doç. Dr. Sezer Er Güneri, “Kadınların hem cinsel hem de üreme sağlığını korumaya yönelik aldığı özel bakımlardan biri jinekolojidir. Jinekolojik muayene; bir muayene sandalyesinde sırt üstü pozisyonda yatan bir kadın ve ayrılmış bacakları arasında duran jinekolog ile yapılan bir prosedür, muayenelerin en mahremi olarak tanımlanıyor. Cinsel yönden aktif olan kadınların sağlığı tehdit eden herhangi bir risk faktörü olmasa bile düzenli olarak her yıl jinekolojik muayene yaptırmalarını öneriyoruz. Hasta memnuniyeti, sağlık sistemi değerlendirmesinin bir göstergesi ve kalite standartlarının parçasıdır. Bu nedenle de hastaların beklentilerinin karşılanması da sağlık hizmet sunucuların temel hedeflerinden biri haline gelmiştir” dedi.
“Üç farklı jinekolojik muayene giysisi oluşturulacak”
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Er Güneri, “Proje ile üç farklı muayene giysisi oluşturulacak, oluşturulan giysilerden jinekolojik muayene ve travay için en uygun model belirlenecek. Proje boyunca belirlenen uygulama tarihleri arasında girişim ve kontrol grubundan en az 75 veri toplanacak. Kadın hastalıkları ve doğum birimlerinde hasta mahremiyetini korumaya yönelik tıbbi bir ürün bulunmuyor. Kadınların jinekolojik muayene öncesi belden aşağı bölümde bulunan kıyafetlerini çıkarması istenmekte, bir muayene örtüsünü beline sarması ve muayene masasına bu şekilde geçmesi isteniyor. Muayene masasına geçtikten sonra da örtüyü karın ve bacaklarının üstüne örtmesi istenmekte, bu şekilde kadının belden aşağısı muayene sırasında tamamen açık kalıyor. Geliştirilen muayene giysisinin pantolon şeklinde olan tasarımı ve genital bölgenin ek parçalarla örtülmesi ile vücudun alt bölgesi açıkta kalmayacak. Giysinin ön ve arka kısımda bulunan parçalarının sadece muayene sırasında açılması sağlanarak, bekleme sırasında kadının hijyeninin sağlanması, hasta mahremiyetini korunması ve hastanın muayene memnuniyetinin artırılmasına yönelik tek kullanımlık olacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca tasarım için patent başvurusu ile ilgili çalışmalara da başladık” diye konuştu.
Hem kadınlar hem de sağlıkçılar açısından önemli sonuçlar verecek
Doç. Dr. Er Güneri, “Yaptığımızı giysi tasarımı ile jinekolojik muayene sırasında mahremiyetin korunması, olumsuz muayene deneyimlerinin azalması ve sağlık hizmetinden memnuniyetin artmasıyla, kadınların düzenli kontrole gitmesi, erken dönemde tanı-tedavi hizmetlerine ulaşması ile özelde kadın sağlığının, genelde toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Ayrıca jinekolojik muayenenin kısıtlı bir alanda yapılması nedeniyle, muayene sırasında sağlık profesyonellerinin de hastayla temasını en aza indirmesine yardımcı olacak ve muayenenin hem kadın hem de sağlıkçılar açısından olumlu deneyimle sonuçlanmasında önemli bir rol oynayacak” dedi.
Projenin yürütücülüğünü Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Bölümü Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sezer Er Güneri üstlenirken, EÜ Hemşirelik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenay Ünsal Atan, EÜ Emel Akın Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Özçelik, EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Akdemir, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulundan Öğr. Gör. Ayşegül Muslu, Teknisyen Funda Eser araştırmacı ve yüksek lisans öğrencisi Merve Kaya ise bursiyer olarak yer alıyor.
Nilüfer Çınarlı Mutlu: Seçildikten sonra da kapımız herkese açık olacak