34,9755$% 0.04
36,7803€% 0.06
44,1589£% 0.09
2.978,01%0,11
4.898,00%-0,66
34,9755$% 0.04
36,7803€% 0.06
44,1589£% 0.09
2.978,01%0,11
4.898,00%-0,66
Sahra Haber-Gündem
Saç ekimi merkezlerine ilişkin yönetimlikle bu alanda çalışan birimler ve çalışanlara ilişkin standartlar belirlendi.
Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan Saç Ekimi Birimleri Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, saç ekimi birimi, sağlık kuruluşları bünyesinde ve faaliyet izin belgesi alınarak açılabilecek.
Saç ekimi birimi faaliyet izin belgesi, sağlık kuruluşunun ruhsatına/uygunluk belgesine işlenecek.
Bu biriminin açılacağı sağlık kuruluşunda sterilizasyon ünitesinin bulunması veya sağlık kuruluşu tarafından sterilizasyon hizmetinin satın alınıyor olması gerekecek.
Uygulama odasının en az 16 metrekare yarı steril bir alan olması zorunlu tutuldu.
Saç ekimi eğitim merkezlerinde görev alacak tabipler ve tabip dışı sağlık meslek mensubu için ayrı ayrı düzenlenen sertifika programları ile saç ekimi uygulayıcı sertifikası ve saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikası verilecek.
Saç ekimi uygulayıcı sertifikası programına sadece tabipler katılabilecek. Yurtdışından alınacak sertifikaların Sağlık Bakanlığı’nca uygun bulunması gerekiyor.
Bakanlıkça tescili yapılmış medikal estetik sertifikasına sahip tabiplerden, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi ile deri ve zührevi hastalıkları uzmanlarından ayrıca saç ekimi uygulayıcı sertifikası istenmeyecek.
Uygulama
Düzenlemeye göre, uygulama sırasında koruyucu gözlük takılması gerekiyor. Uygulamanın her aşamasında dezenfeksiyon ve sterilizasyon kurallarına uyulacak.
Uygulama yapılacak her hastadan aydınlatılmış rıza formu alınacak.
Aydınlatılmış rıza formuna saç ekimi yapılacak alanın uygulama öncesi ve sonrası donör alanının ve uygulanacak alanın fotoğrafları eklenecek ve taraflarca aydınlatılmış rıza formu imzalanacak.
Uygulama yapılan kişiye ait kişisel bilgilerin, uygulanan tekniğin ismi, ekilen kök sayısı ve bölgesi gibi uygulama içeriğinin yönteminin belirtildiği, müdahale öncesi saç kökünün alınacağı ve saç kökünün ekileceği alanın ve müdahale sonrası ilk 72 saat içinde fotoğrafların çekilip kayıt edildiği, saç ekimini uygulayan ekibin isimlerinin yazıldığı Saç Ekimi Birimi Hasta Bilgi Formu Bakanlıkça hazırlanan sistem üzerinden doldurulacak ve arşivlenecek.
Saç ekimi uygulama odasında aynı anda sadece bir hastaya saç ekimi uygulaması yapılabilecek.
Geçiş süreci
Mevcut saç ekimi uygulaması yapılan sağlık kuruluşlarında çalışan tabip dışı sağlık meslek mensuplarının düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl içerisinde saç ekimi yardımcı uygulayıcısı sertifikası alması gerekiyor. Bu süre içerisinde ilgili tabibin gözetiminde çalışmaya devam edebilecek.
Saç ekimi birimi bulunan sağlık kuruluşlarında en az iki yıl süre ile adına personel çalışma belgesi düzenlenmiş olan ve aktif olarak saç ekimi biriminde devamlı çalıştığını belgeleyen tabip dışı sağlık meslek mensubuna, altı ay içerisinde bakanlığa müracaat etmeleri halinde, saç ekimi yardımcı uygulayıcı sertifikası düzenlenecek.
AK Partili Çelik, ‘’Milletimizin değerleri doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz’’