DOLAR

35,3918$% 0.13

EURO

36,5136% 0.39

STERLİN

44,0192£% 0.48

GRAM ALTIN

3.000,38%-0,68

ÇEYREK ALTIN

4.930,00%-0,68

DOLAR

35,3918$% 0.13

EURO

36,5136% 0.39

STERLİN

44,0192£% 0.48

GRAM ALTIN

3.000,38%-0,68

ÇEYREK ALTIN

4.930,00%-0,68

a

Tarımsal Üretim Planlanması Ürün Uygunluk Alanları Çalıştayı İzmir’de Gerçekleşiyor

Sahra Haber-Gündem

Tarımsal üretim planlanması kapsamında istişarelerde bulunmak ve hazırlanan “Tarımsal Üretim Planlanması Hakkında Yönetmelik” kapsamında gerçekleşecek üretim planlamasını belirlemek üzere düzenlenen Tarımsal Üretim Planlanması Ürün Uygunluk Alanları Çalıştayı ilk toplantısı 81 İlin katılımıyla Uluslararası Tarımsal  Araştırma  ve  Eğitim  Merkezi  Müdürlüğü’nde gerçekleştirilmeye başladı. Çalıştay 81 ilin iki ayrı toplantısı ile 40 ilin katıldığı üçer günlük eğitim ve 41 ilin katıldığı 3 günlük ayrı bir toplantı ile iki ayrı periyotta tamamlanacak.

Toplantının açılışına Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, Genel Müdür Yardımcısı Uğur Erdem, Tarım Havzaları Daire Başkanı Vahdettin Doğan, İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen ve 40 ilin Tarımsal Üretim Planlanması Birim Sorumluları katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mehmet Hasdemir “İzmir’e 10 bölgede yaklaşık 3 bin yüz yüze görüşme yaparak, fikir ve düşüncelerini dinleyerek geldik. Erzurum’da başladığımız bu yolculuğu en son İzmir’de sizlerle tamamlayacağız. Bundan 50 yıl önce hasta ziyaretlerine cebinde ayva, portakal ile giden bir kültürden geldik ve bugün dünyanın en büyük narenciye ihracatçısı konumundayız. Bin yıldır bize vatan olan bu topraklar evet çok bereketli ama çoğu yerde 300 mm’nin altında yağışla üretim yapmayı başarıyoruz. Yıllık yağışı 800 mm’nin üstünde olan ülkelerle kıyaslanıyoruz. Evet, Anadolu bizim gözümüzde de çok büyük ama Dünyada arazi büyüklüğünde 31. Sıradayız.  Önümüzde bizden büyük tarımsal üretim alanına sahip 30 ülke var ama biz dünyada tarımsal hasılada ilk 10’dayız. Avrupa’da da çok övülen ülkelerin daha da önünde 1. sıradayız. Bu sonuç siz değerli meslektaşlarımız ve o çok değerli üreticilerimizle gerçekleştirilen emek ve çalışmaların sayesinde” dedi.

“Tarımın hem planlanması hem de yönetimi için yeni bir yaklaşım içindeyiz”

81 ilde gerçekleşen görüşme ve toplantılar sonrasında bir plan, plana uyulmadığında da bir yaptırım uygulanmasını öngören kanun değişikliği yetkisi ile İzmir’de 81 İl temsilcisi İle bir araya gelindiğini belirten Hasdemir “Hangi ürünün hangi bölgede ne kadar yetişmesi gerektiğinin planlaması içindeyiz. Bunu doğru şekilde yaparak, yol arkadaşımız çiftçilerimizle en doğru şekilde ilerlemeliyiz. Öncelikli olarak kim nerde üretim yapıyorsa ÇKS’de tam kayıtlılığı sağlayacağız. Bizde kayıtlı olmayan arazi için planlama yapamayız” dedi.

“Tarımda özlediğimiz ve hayal ettiğimiz noktaya ulaşacağız.”

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen ise “Geleceğimizi inşa etmemiz için tarımımızı planlamamız şart. Tarım alternatifsiz, stratejik ve her şeyden daha önemli bir sektör. Tarım sektörü bu ülkenin geleceği. Sayın Bakanımızın, Genel Müdürlerimizin ve ekibinin kararlı duruşuyla bu planlamanın yapılacağını biliyoruz. Bu kararlı duruş da bizi taşrada motive ediyor ve sahada bunu en iyi şekilde yansıtabiliyoruz. Biz İzmir olarak ekibimizi hemen kurduk ve bu işe çok önem veriyoruz. Her ilimizin Ülke Tarımına büyük katkısı var ve bugün görüyoruz ki bu planlama noktasında teşkilatımız da çok kararlı ve başarılı olma yolunda çok inançlı. Tarımda özlediğimiz ve hayal ettiğimiz noktaya hep birlikte bu kararlılıkla ulaşacağız” dedi.

“Tarımsal Üretim Planlanması Yönetmelik” taslağı ile ilgili bilgilendirmenin akabinde sektörün öneri ve taleplerinin alındığı toplantı, hafta boyunca devam edecek.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İzmir’de metro ve tramvay hatlarında grev kararı

HIZLI YORUM YAP