34,9756$% 0.03
36,7701€% 0.1
44,2089£% 0.18
2.981,11%0,21
4.903,00%-0,54
34,9756$% 0.03
36,7701€% 0.1
44,2089£% 0.18
2.981,11%0,21
4.903,00%-0,54
Bermuda açıklarında bir uçağın enkazını arayan dalgıçlar, denizin dibinde, 1986 yılında fırlatılışından hemen sonra patlayarak düşen uzay mekiği Challenger’ın bir parçasını buldu.
Challenger, Florida’dan uzaya fırlatılmış ve çok geçmeden havada patlayarak, 7 kişilik mürettebatın ölümünde yol açmıştı.
ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, denizin dibinde dikkat çekici biçimde iyi korunan parçanın şimdiye kadar bulunan en büyük enkaz parçalarından olduğunu belirtti.
Bu yıl bahar aylarında yaptıkları dalışı filme alan balıkadamların çektiği görüntülerde, balıklarla çevrili iki dalgıcın, kumların altından mekiğin ısı koruma kalkanını çıkarması izleniyor.
Dalgıçlardan Mike Barnette, kumdan çıkardığı parçanın ne olduğunu anladığında çok heyecanlandığını söyledi.
Aynı zamanda deniz biyoloğu olan ve suların dibinde enkaz aramayı seven Barnette, “Parçayı bulduğumuzda çok değişik bir heyecan yaşadık. Ben, onlarca yıllık, hatta yüzlerce yıllık enkaza dalmaya alışkınım ama uzay programından gelen enkaza hiç alışık değilim” dedi.
Barnette, dalışından sonra filme alınan enkaz parçasını astronot arkadaşına göstermiş. Arkadaşı da bunların mekik parçası olabileceğini söylemiş. NASA da, birkaç ay sonra, bulunan parçanın Challenger’a ait olduğunu doğrulamış.
Barnette, bulunan parçanın boyutundan şaşkınlığa düşmüşler” diye ekledi.
25 yıldır NASA’da uzay mekiği programında çalışan Mike Ciannilli, “Parçanın boyutu, yaklaşık 4,5 metreye 4,5 metre. Ama parça kumun altında kaldığı için toplam boyutunu şu an için bilmiyoruz. Kesin olan şey şu ki bu, şimdiye kadar buluna en büyük parçalardan biri” dedi.
Ciannilli, bulunan parçanın mekiğin alt kısmına ait olduğunu, ancak Challenger’ın hangi bölümüne ait olduğunu bilmenin zor olduğunu belirtti.
Ciannilli, bu parçanın analizinin, kazaya ilişkin araştırmaya yeni bir şey getirmeyeceğini, ancak kendisinin NASA genç bir çalışan olarak gökyüzünde gördüğü manzarayı asla unutamayacağını ifade etti.
Bilim adamı, malzemelerin nasıl eskidiğini gözlemlemenin hâlâ ilginç olabileceğini, ancak Challenger anısının bu kazadan alınan dersleri canlı tutmaya yardımcı olması gerektiğini söyledi.
28 Ocak 1986’da meydana gelen kazadan sonra mekiğin parçalarını bulabilmek için geniş çaplı aramalar yapıldı.
Kazdan 10 yıl sonra, bir fırtınanın ardından enkazın iki parçası kıyıya vurdu. Bu iki enkaz parçası, mekiğin son bulunan parçaları oldu.
Enkazın bir parçası Florida’daki Kennedy Uzay Merkezide sergileniyor, diğerleri ise koruma altında saklanıyor.
İki balıkadam aslında, 2022 ilkbaharında, Bermuda şeytan üçgenindeki kaybolmalar üzerine hazırlanan bir belgesel için İkinci Dünya Savaşı sırasında düşen bir uçağın izini bulma peşine düşmüş.
İlk bölüm 22 Kasım’da History Tv kanalında yayınlanacak.
Mike Barnette, denizin dibinde arayacakları bölgeleri balıkçıların deneyimlerinden yola çıkarak belirledikleri söyledi. Barnette’a göre, balıkçılar, balıkları kendine çektiğinden hareketle deniz dibindeki enkazın yerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyor.
Keşfin yapıldığı yer, Bermuda şeytan üçgeninde değil, bölgenin batısında ve aranan uçağın rotası üzerinde bulunuyor.
Keşfin yapıldığı yer, meraklıları bölgeye çekmemek için tam olarak açıklanmadı.
Barnette, NASA’nın bulunan parçayı kolayca denizden çıkabileceğini, ancak bunun “yaraları yeniden açabileceğini” kaydetti.
Mike Ciannilli, görüşmelerin devam ettiğini belirterek, ancak “ne yaparsak yapalım, birincil hedefimiz mürettebatın ve ailelerinin hatırasını ve mirasını onurlandırdığımızdan emin olmaktır” dedi.
Kaynak;Ajans Bizim
Dünyanın en gelişmiş robot köpeği-ghost robotIcs vIsIon 60 VOLT TEKNOLOJİ İŞ BİRLİĞİ İLE Türkiye’de
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.