34,9689$% 0.03
36,8120€% 0.19
44,1883£% 0.16
2.981,69%0,22
4.902,00%-0,52
34,9689$% 0.03
36,8120€% 0.19
44,1883£% 0.16
2.981,69%0,22
4.902,00%-0,52
Sahra Haber-Gündem
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, on yılı aşkın bir aradan sonra gittiği Mısır’da Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile görüştü.
İttihadiye Sarayı’nda baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından iki cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, on iki yıl sonra Kahire’de olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, “Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnü kabülden ötürü Cumhurbaşkanı Sayın Sisi başta olmak üzere tüm Mısırlı kardeşlerimize yine şahsım ve heyetim adına teşekkür ediyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:
“Mısır’la bin yılı aşan, iç içe geçmiş ortak bir tarih ve kültüre sahibiz. Bu köklü mirastan aldıkları güçle, Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkartma gayretindeyiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz.
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ni cumhurbaşkanları seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimi, Konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara’ya beklediğimi söyledim. Bu ziyaret, inanıyorum ki ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olacaktır.
Ticaret ve ekonomi, iş birliğimizin lokomotifini oluşturuyor. Bugünkü istişarelerimizde ticaret hacmini kısa süre içinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık. Ayrıca 3 milyar dolara yaklaşan yatırımlarımızı da artırma kararlılığındayız. Görüşmelerimizde bu yönde atabileceğimiz ilave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Savunma sanayii çok ciddi potansiyele sahip olduğumuz bir diğer alandır. Mısır, savunma sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Mısırla güç birliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum. LNG, nükleer ve yenilenebilir enerji alanında iş birliğimizi geliştirme imkânlarını da değerlendiriyoruz. Turizm, eğitim ve kültür alanlarında da mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek adına gayret sarf edeceğiz.”
Erdoğan, görüşmede Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan insanlık dramının görüşmedeki gündemlerinin ilk sırasında yer aldığını söyledi. Erdoğan, “İsrail saldırılarında çoğunluğu çocuk ve kadın, 28 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit edildi, 70 bine yakın Filistinli masum yaralandı. Savaşta dahi dokunulmaması gereken camiler, kiliseler, hastaneler, okullar, Birleşmiş Milletler binaları bombalandı. Netanyahu yönetimi işgal, yıkım ve katliam politikasını tüm tepkilere rağmen pervasızca sürdürüyor. Ateşkesin bir an evvel tesisi ve insani yardımların bir an evvel tesisi ve insani yardımların engelsiz bir şekilde Gazze’ye sevki önceliğimizdir” dedi.
Erdoğan, Türkiye’nin bugüne kadar 34 bin tonun üzerinde yardım malzemesini bölgeye sevk ettiklerini belirterek, yardımların ulaştırılmasında Mısır makamlarının önemli destek verdiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu:
“Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler bizler için yok hükmündedir. Gazze’nin insansızlaştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Mısır’ın bu konudaki dirayetli ve kararlı tutumunu takdirle karşılıyor ve destekliyoruz.
Netanyahu yönetimi katliamlarını Gazzeli sivillerin sığındığı son nokta olan Refah’a da taşımaktan uzak durmalıdır. İslam dünyası, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başta olmak üzere uluslararası toplum, sonu soykırıma varacak böyle bir çılgınlığa izin vermemelidir. Gazze’de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle iş birliği ve dayanışma hâlinde olmaya devam edeceğiz. Orta vadede Gazze’nin yeniden toparlanması ve imarı için de Mısır’la birlikte çalışmaya hazırız.”
Erdoğan, es-Sisi ile görüşmede Libya, Sudan ve Somali’deki meseleleri değerlendirme fırsatı da bulduklarını da belerterek, “Bu üç kardeş ülkenin birliğine, beraberliğine, toprak bütünlüğüne ve huzuruna desteğimiz tamdır. Biz ne Afrika’da ne Orta Doğu’da ne de gönül coğrafyamızının diğer yerlerinde çatışma, gerilim, kriz görmek asla istemiyoruz. Bu amaçla bölgemizde barış ve istikrarın tesisi için Mısır’la temaslarımızı her seviyede artırma kararlılığındayız” dedi.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ise konuşmasına Erdoğan’ın on yılı aşkın bir süre sonra Erdoğan’ın ülkesini ziyaret etmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, “İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz” dedi.
Yaptıkları görüşmede Gazze’deki durumu ele aldıklarını anlatan Sisi, “Derhâl ateşkes sağlanması ve Batı Şeria’daki gerilimin yatıştırılması konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyiz” dedi ve ekledi: “Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek.”
İki ülke arasında ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılmasını hedeflediklerini anlatan Sisi, Erdoğan’ın kendisinin Türkiye’ye davet ettiğini de belirterek, “Önümüzdeki Nisan ayında Türkiye’yi ziyaret etme davetine icabet etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.
Türkiye ile Mısır’ın bölgedeki coğrafi konumuna dikkat çeken Sisi, iki ülkenin bölgesel barış ve istikrarın sağlanmasında önemli rol oynayabileceğini dile getirdi. Sisi, “Mısır, Türkiye’nin Afrika’daki bir numaralı ticaret ortağı, Türkiye de Mısır ihracatının en önemli destinasyonlarından biridir” diye konuştu.
Sisi, Filistin’de barış sürecinin yeniden başlatılması konusunda Erdoğan ile fikirbirliği içinde olduklarını, bu sürecin uluslararası hukuk çerçevesinde başkenti Doğu Kudüs olan 1967 sınırları üzerinde bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanması gerektiğini söyledi.
Sisi, “Libya’da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması, askerlik kurumunun birliğinin sağlanmasına yardımcı olacak şekilde Türkiye ile Mısır arasındaki istişarenin güçlendirilmesinin gerekliğini teyit ettik” dedi.
Erdoğan ve Sisi, basın toplantısında önce iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirilmesine yönelik “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiri”yi imzaladı.
İki ülke arasında tarihi ve kültürel bağlar bulunduğu ifade edilen bildiride Türkiye ve Mısır’ın “iki ülkenin ve halklarının ortak çıkarlarına hizmet edecek, bölgelerinde ve ötesinde barış, istikrar, refahı teşvik edecek dayanışmalarını ve iş birliklerini geliştirmek amacıyla güçlü ilişkilerini her alanda daha da pekiştirme yönündeki kararlılıklarını teyit ettikleri” ifade edildi.
İki cumhurbaşkanı, bundan sonraki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantılarına eş başkanlık edecek. Konsey, iki yılda bir Türkiye ve Mısır’da toplanacak. Bu konudaki koordinasyonu dışişleri bakanları yürütecek.
Sisi, ortak basın toplantısının ardından Erdoğan onuruna bir akşam yemeği verdi.
Küresel ‘Ahbap’lık zamanı