$%
€%
£%
%
%
%
%
Sahra Haber-Gündem
ABD Başkanı Donald Trump, rehine takasını durdurduğunu açıklayan Hamas’ı tehdit etti ve örgütün “cumartesi günü saat 12.00’ye kadar” tüm rehineleri serbest bırakmasını talep etti.
Oval Ofis’te konuşan Trump, rehinelerin serbest bırakılmaması halinde “tüm dünyanın örgütün başına yıkılacağı” tehdidinde bulundu. Trump, Hamas tüm rehineleri serbest bırakmazsa İsrail’in ateşkesi iptal etmesi gerektiğini de savundu.
Hamas, bu açıklamadan saatler önce yardım dağıtımı dahil, ateşkes şartlarının ihlal edildiğini savunarak rehine takasını durdurduğunu açıkladı.
Örgüt, İsrail’in Gazze’ye dönüşleri ötelediğini, Gazze’de bazı yerleri bombaladığını ve insani yardıma izin vermediğini ifade ediyor.
İsrail’den gelen ilk açıklamalarda ateşkes şartlarının ihlaline dair iddialara yanıt verilmiyor.
Savunma Bakanı Israel Katz, “Hamas’ın açıklaması ateşkes anlaşmasının ihlalidir” ve orduya “Gazze’deki olası herhangi bir senaryoya karşı hazırlıklı olma” emri verdiğini söyledi.
15 Ocak’ta imzalanan ve 19 Ocak’ta yürürlüğe giren anlaşma kapsamında karşılıklı rehine ve tutuklu takası yapılıyor.
Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e düzenlediği saldırıda 1.200 kişi ölmüş, 251 kişi de rehin alınmıştı.
İsrail’in bu saldırının ardından Gazze’de büyük bir yıkıma neden olan saldırılarında 48 bin 189 kişi öldü.
Gazze’de ateşkes 19 Ocak sabahı başlamıştı.
İsrail, Netzarim Koridorundan çekildi
İsrail askerleri ateşkes anlaşması kapsamında Gazze’yi ikiye ayıran Netzarim Koridorundan çekildi.
BBC’nin aktardığına göre, bunun ardından binlerce Filistinli eşyalarını yükledikleri araçlarla koridoru aşarak Gazze’nin kuzeyine hareket etmeye başladı. İsrail bu alandaki yüzlerce sivil yapıyı kontrollü patlamalarla yıkmıştı.
Netzarim Koridorundan çekilme, 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının koşullarından biriydi.
Anlaşma kapsamında halihazırda 16 İsrailli rehine ile 566 tutuklu Filistinli takas edildi.
Ateşkesin üç haftalık ilk aşamasında toplamda 33 İsrailli rehineyle 1.900 Filistinli tutuklunun serbest bırakılması planlandı.
“Bağımlılık yapan yapay zekâ dönemi başlıyor”
1
Eski Almanya Başbakanı Schröder’den Türkiye’ye övgü dolu sözler
170600 kez okundu
2
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Tunç Soyer’e tepki: Köksüz..
97905 kez okundu
3
Bakan Kasapoğlu müjdeyi verdi! 1017 personel alınacak: İşte başvuru tarihi
33563 kez okundu
4
Prag Büyük Elçisi: Egemen bağış’tan Haftanın temas videosu
16570 kez okundu
5
İstiklal Caddesinde Meydana gelen Bombalı Terör Saldırısını gerçekleştiren terörist YAKALANDI
15279 kez okundu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.