$%
€%
£%
%
%
$%
€%
£%
%
%
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta tarımsal üretimde, toprak yapısı, hava ve su koşulları dikkate alınarak, daha bol ve kaliteli ürünlerin ekilip, biçilmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen 32 çeşit yerli buğday ekimi sonuçlarından olumlu sonuç alındı.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 6 ilçeye bağlı 15 köyde 12 kuruluş tarafından geliştirilen ve deneme amaçlı ekimi yapılan 32 çeşit yerli buğdayın hasadı da tamamlandı, sonuçlar açıklandı. ‘’Bazı çeşitlerin kuru şartlarda dekardan 400 Kilogram civarında verimler vermesi bizi ve çiftçilerimizi çok memnun etti’’ diyen Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, yerli buğday çeşit demonstrasyonlarının hasadının tamamlanmasıyla elde edilen sonuçların çiftçilerle de paylaşılmaya başlandığını aktardı.
Özkaya, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından ‘Yerli ve Milli Tohumların Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ sloganıyla yerli çeşitlerin çiftçilere ektirilerek yaygınlaştırılması çalışmasının uygulamaya konulduğunu bildirdi. Özkaya, ‘’Bu çalışmada, Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren Enstitü Müdürlüklerimiz ile TSÜAB’a üye özel sektör firmaları tarafından tescil ettirilen yerli ve milli çeşitlerin çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışmaları yapılmaktadır. Ekilen çeşitlerin bir kısmı daha önce tarla günü ile çiftçilerimize ve kamuoyuna tanıtıldı. Yaptığımız demonstrasyonların hasatlarını teknik personelimiz ve çiftçilerimizle birlikte yaparak bitirdik’’ dedi.
‘’Çok güzel verim aldık’’
Yozgat il genelinde 32 çeşit yerli buğday tohumunun toprakla buluşturulduğunu aktaran Özkaya, ‘’Bu çeşitlerden İlimiz şartlarında çok güzel verimler aldık. Sulu-Kuru Taban-Yarıtaban ve Kıraç arazilerde olmak üzere değişik şartlarda uyguladık. Bu çeşitlerden çeşitli toprak ve yetiştirme şartlarına bağlı olarak dekardan 200 ila 660 Kilogram arasında verimler aldık. Özellik bazı çeşitlerin kuru şartlarda dekardan 400 Kilogram civarında verimler vermesi bizi ve çiftçilerimizi çok memnun etti’’ diye konuştu.
Özkaya, çeşitler ve yetişme şartlar hakkında bilgi almak isteyen çiftçilerin İl/ilçe Müdürlüklerine başvurabileceklerinin de altını çizerek, ‘’Kendilerine çeşitler, yetişme şartları ve özellikleri ve verimleri, hakkında detaylı bilgi verilecektir. Amacımız Bakanlığımız araştırma kuruluşlarınca geliştirilerek tescil edilmiş ve yabancı çeşitlerle aynı verimler sahip hatta daha iyi verim ve kalite özelliklerine sahip yerli ve milli hububat çeşitlerimizi çiftçilerimize göstererek tanımaktır. İlimizde yerli tohumlarımızla üretim ve verimi artırmak istiyoruz. Çiftçilerimize bu yerli ve milli çeşitlerden kendi şartlarına en uygun olanları ekmelerini tavsiye ediyoruz’’ ifadelerini kullandı. Kaynak Ajans Bizim
‘Direkt uçuş sayısını artırmalıyız’
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.