DOLAR

32,5373$% 0.24

EURO

34,7582% 0.04

STERLİN

40,5564£% 0.18

GRAM ALTIN

2.490,86%1,17

ÇEYREK ALTIN

4.255,00%0,46

DOLAR

32,5373$% 0.24

EURO

34,7582% 0.04

STERLİN

40,5564£% 0.18

GRAM ALTIN

2.490,86%1,17

ÇEYREK ALTIN

4.255,00%0,46

a

ABD: Striptzciler sendikalaşmak için yedi aydır mücadele ediyor

Los Angeles kentinde bar striptizcileri ABD’nin ilk sendikalı dansçıları olmak amacıyla birkaç aydır bir kampanya yürütüyor.

Kuzey Hollywood’da Lankershim bulvarında striptizciler dans kıyafetleri içinde disko müziği eşliğinde geçerek, kamuoyunun dikkatini sendikalaşmaya çekmeye çalışıyor.

Bu üstsüz striptizciler, hemen önünde bulundukları Star Garden Topless Dive Bar’ında alışılageldiği üzere arzuları uyandırıyorlar. Ancak mart ayından bu yana yaklaşık 30 dansçı grevde olduğundan hafta sonlarında sırayla grev gözcülüğü yapılıyor.

Star Garden kulübünde dansçılık yapan Velveeta, Instagram’da canlı olarak yayımlanan geçit törenini yorumlarken, sahneye çıktığı bardan kovulana kadar beş yıldır dans ettiğini anlatıyor. 

Velveeta, bugün barda içler acısı hale gelen çalışma koşullarını her zamankinden daha fazla kınadığını söylüyor.

Chicago’lu dansçı, çalışma koşullarından yakınırken, “Gelirimizin ve bahşişlerimizin bir bölümünü alıyorlar, üstelik diskjokeye ve güvenlik görevlisine de bahşiş vermek zorunda bırakılıyoruz” diyor.

Velveeta, sektörde bu tür uygulamaların yaygınlaşmaya başladığını belirtiyor ve “Bazen eve asgarî ücretten düşük bir parayla döndüğünüz oluyor. Bazı kulüplerde, sahneye çıkmak için masrafları ödemek zorunda bırakılıyorsunuz ve evinize cepten para vererek dönüyorsunuz” diye ekliyor.

Regan da bardan birkaç ay önce kovulanlardan… Bugün ise sendikalı dansçı olmak için ön cephede mücadele veriyor ve eylemlerinin, Star Garden müşterilerini korkutup kaçırdığını görmekten gurur da duymuyor.

Barın otoparkı, geçen cuma akşamı neredeyse boş kaldı. Grevci dansçılar, barın müşterilerinin yüzde 90’ını kaybettiğini söylüyor.

Regan, çalışmanın tahammül edilmez hale geldiğini belirtiyor ve bir gün işe gittiğinde patronun kendisini kapıya koyduğunu anlatıyor.

Konuyla ilgili hiçbir yorumda bulunmayan bar sahipleri ise grevci dansçıların yerine birkaç dansçıyı işe almış.

Grevci striptizciler, yedi ay süren grevden sonra bile morallerini yüksek tutuyor. 

Ancak Velveeta, meslekte çeşitlilik açısından risklerin ciddiyetini korumaya devam etmesinden yakınıyor. Ona göre, Star Garden ileri derecede ırkçı ve bugüne kadar hiç siyahî dansçı işe almamış! Velveeta, “Irkçılık ve ayrımcılık karşıtı bir koruma oluşturmak istiyoruz” diyor.

Star Garden dansçıları, Los Angeles kenti sağlık ve güvenlik kurallarının barda yaklaşık 30 defa ihlal edildiği hakkında ihbarda bulunarak, Ulusal İş İlişkileri Kurumuna sendika kurmak amacıyla dilekçe vermiş.

Dansçılar, Kurul tarafından onaylanması halinde, sendikalı olacak ve profesyonel tiyatro oyuncuları, yöneticileri ve oyuncularını temsil eden Aktörler Eşitlik Derneği’ne üye olacaklar.

Velveeta, “Önemli bir hizmet, müşterilere duygusal destek, şefkat sağlıyoruz ve bir bakıma şifacıyız. Bizler aynı zamanda, eğlence profesyonelleri, sahne sanatçılarıyız” diyor.

Aktörler Eşitlik Derneği Başkanı Kate Shindle, “Ortak çok yanımız var. Biz, bu işçileri korumamızı sağlayan sözleşme hükümlerine sahibiz” diyerek, grevci dansçılara destek çıkıyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

 ‘DEÜ’DEN İSPANYA ÇIKARMASI

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.