38,4851$% -0.03
44,0658€% 0.06
51,5968£% -0.31
4.095,59%-0,22
6.727,00%-0,38
26.828,00%-0,37
3.306,67%-0,31
Sahra Haber-Gündem
Ege Bölgesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Barış Dolaş, kan bağışı konusunda İzmir’in Türkiye ortalamasından yüksek olduğunu belirterek, yıllık ihtiyacının 300 bin ünite olduğunu açıkladı. Hastanelerin kan ihtiyacının %80’inin “Gönüllü, düzenli ve bilinçli” bağışçılardan, %20’sinin ise ilk defa kan veren bağışçılardan karşılandığını vurgulayan Dr. Dolaş, şehirde kan ihtiyacını karşılama oranlarının %100’e yakın olduğunu belirtti. Dr. Dolaş, “Kan bağışı hasta yakınlarından değil, düzenli ve bilinçli bağışçılar üzerinden sürekliliğini korursa, sorun tamamen ortadan kalkacaktır” dedi.
Ege Bölgesi Kan Merkezi olarak pandemiye kadar bağışçıların %90-95’ini gönüllü bağışçılardan karşıladıklarını belirten Dr. Dolaş, “Pandemi sürecinde lokomotif projelerimiz sekteye uğradı. Milli Eğitim, askeri kışlalar, meydanlar, kolluk kuvvetleri ve üniversiteler ile olan bağlantımız kesildi. Hastaneler, hasta yakınlarından kan bağışı istemeye başladı. Şu anda düzenli bağış oranımız %75-80 bandında, ancak bu oranın yükselmesi için çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Dr. Dolaş, İzmir’in kan bağışı konusunda öncü olduğunu belirterek, “Rekortmenler İzmir’den çıkıyor. Kan ihtiyacını karşılama oranımız Türkiye ortalamasının üzerinde. İzmirliler yüksek empatiye sahip. Tokatı çok sert, dost eli çok yumuşak. Pandemiden sonra düzenli bağışçılarımız geri dönmeye başladı, ancak halen dönemsel sıkıntılar yaşıyoruz. Havalar soğudu, Ramazan yaklaşıyor. Ramazan’da ilk 10 gün bağışlar ciddi anlamda düşüyor. Bu nedenle stoklarımızın erimemesi için yoğun çaba harcıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Puto” Sistemi ile Kan Bağışı Teşviki
Ege Bölgesi Kan Merkezi, düzenli bağışçıların sayısını artırmak ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla “Puto” sistemini devreye soktu. Bu sistem sayesinde, daha önce kan bağışı yapmış ancak son iki yıldır kan vermeyen bağışçılar yeniden kazanılmaya çalışılıyor. Dr. Dolaş, “Bu kişilere, hasta ağzından yazılmış gibi hazırladığımız teşekkür mektupları gönderiyoruz. Onları yeniden kan bağışı yapmaya davet ediyoruz. Bunu başarabilirsek, kan bağışı konusunda hiçbir sorun kalmayacak” dedi.
Kan stoğu konusunda Türkiye ortalamasının üzerinde olduklarını belirten Dr. Dolaş, “Türkiye’de kan stoğu ortalaması %5.1 iken, Ege Bölgesi’nde bu oran %5.6. Bizim bölgemizde Ege Üniversitesi, DEÜ, Adnan Menderes ve Celal Bayar gibi Türkiye genelinde hizmet veren hastaneler bulunuyor. Ege Bölgesi’nde ortalama 300 talasemi hastası çocuk tedavi görüyor ve onlar için düzenli kan bağışı sağlamak zorundayız. Yıllık hedefimiz olan 300 bin ünitenin büyük kısmını düzenli bağışçılardan karşılamaya başladık” diye konuştu.
Kan bağışını yaygınlaştırmanın hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Dr. Dolaş, “Türkiye genelinde 3 milyon 40 bin ünite kan ihtiyacı var. 18-60 yaş arası 47 bin kişi sadece bir kez kan verse yılda bu ihtiyaç karşılanır. 75 bin kişi yılda 4 kez kan verse, Türkiye genelindeki kan ihtiyacı tamamen ortadan kalkar” dedi.
Dr. Dolaş, kan bağışı rekortmenlerinden de bahsederek, “Geçen yıl 500 kez kan veren Baha Kaptan’ı kaybettik. Oğlu şu an onun yolunda ilerliyor ve 60’ın üzerinde bağış yaparak devam ediyor. Türkiye’deki kan bağışı rekortmenlerinin çoğu İzmir’de. Ancak bunu daha da yaymamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Başkan Bilal Saygılı’dan Eskinazi’ye Sert Tepki: “Türkiye’ye Hakaret Edenlerin Dönemi Bitti!”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.