38,5028$% -0.03
44,1943€% 0.18
51,7316£% -0.23
4.106,14%0,05
6.720,00%0,06
26.797,00%0,06
3.316,87%-0,78
Sahra Haber-Gündem
Batış Anı Yeniden Canlandırıldı.
113 yıl önce buz gibi Atlantik sularında batan Titanik, modern teknolojinin ışığında yeniden inceleniyor. Atlantik Okyanusu’nun 3.800 metre derinliğinde yatan efsanevi gemi, gelişmiş dijital modellemelerle adeta su yüzüne çıkarıldı. Profesör Jeom-Kee Paik’in liderliğinde yürütülen çalışma, süper bilgisayarlar ve 700 binden fazla görüntü kullanılarak Titanik’in batış anını birebir canlandırmayı başardı.
Bu çığır açan araştırma, National Geographic’in desteğiyle çekilen “Titanik: Dijital Diriliş” adlı yeni belgeselde de izleyiciyle buluşacak.
Araştırma, yıllardır tartışılan bazı detayları da açıklığa kavuşturdu. Kazazedelerin, çarpışma sırasında bazı kamaralara buz dolduğuna dair ifadeleri, yapılan dijital analizlerle doğrulandı. Araştırmacılar, buzdağıyla çarpışma anında kırılan bir lombozun, bu sızıntıya neden olduğunu ortaya koydu.
Geminin kazan dairelerinde yapılan detaylı incelemelerde, bazı kazanların batma esnasında da çalıştığı tespit edildi. Bu teknik bulgu, gemi batarken ışıkların neden hala yandığını açıklıyor. Uzman Parks Stephenson, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Mürettebat, yolcuların karanlıkta değil, biraz ışıkla filikalara ulaşmasını sağlamak için elektriği son ana kadar açık tuttu” dedi.
Enkazda açık konumda tespit edilen bir vana da, buhar üretiminin batış anına dek sürdüğünü gösteriyor.
Araştırmacılar, uzun süredir inanılanın aksine, buzdağının gemide büyük yırtıklara yol açmadığını ortaya koydu. Ultra hassas taramalar sonucunda, altı su geçirmez bölmeye yayılmış A4 boyutunda birçok küçük delik belirlendi.
Bu detay, Titanik’in dayanıklılığına dair yıllardır süregelen efsaneleri sorgulatıyor. Dört bölmesi su alsa dahi yüzebilecek şekilde tasarlanan gemi, hafife alınan bir kırılganlığa yenik düştü.
İzmir’e üç yeni “Yuva” daha geliyor
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.