DOLAR

39,5851$% -0.32

EURO

45,6681% -0.99

STERLİN

53,6762£% -0.71

GRAM ALTIN

4.322,05%1,03

ÇEYREK ALTIN

7.024,00%2,53

TAM ALTIN

28.013,00%2,53

ONS

3.427,88%1,36

a

İESOB’den Türkiye’ye Örnek Çalıştay: Mesleki Eğitimde Yeni Vizyon

Sahra Haber-Gündem

zmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Türkiye’deki esnaf kuruluşlarına örnek olacak nitelikte bir ‘Mesleki Eğitim Çalıştayı’ düzenledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen çalıştay, mesleki eğitimin önünü açmak ve vizyonunu geliştirmek hedefiyle geniş bir katılımla hayata geçirildi.

ATA: “HEDEFİMİZ MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNÜNÜ AÇMAK”

Çalıştayın açılışında konuşan İESOB Başkanı Yalçın Ata, İzmir’de esnaf kuruluşları ile milli eğitim arasında ilk kez bu çapta bir organizasyon düzenlendiğini vurguladı. Ata, “Çalıştayımızdan çıkacak sonuçların Türkiye’de mesleki eğitime ışık tutacağına ve ülke genelindeki esnaf kuruluşları ile eğitim kurumlarına yol göstereceğine inanıyoruz. Bu organizasyonu ülkemizin geleceği adına atılan çok değerli bir adım olarak görüyoruz” dedi.

PROTOKOLDEN ATA’YA TEŞEKKÜR

Milli Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı Durmuş Can, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban ve İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ömer Yahşi de açılışta söz alarak, Başkan Ata’ya mesleki eğitime olan hassasiyeti ve katkılarından dolayı teşekkür etti.

ÇALIŞTAYDAN TÜRKİYE’YE MODEL OLACAK SONUÇLAR

10 çalışma grubunun oluşturulduğu çalıştayda, esnaf ve sanatkarların mesleki eğitimde yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Çok sayıda oda başkanının aktif olarak yer aldığı çalıştaya, İzmir’in 30 ilçesinin Milli Eğitim Müdürleri, Mesleki Eğitim Merkezleri, Mesleki Teknik Anadolu Liseleri ve Özel Eğitim Meslek Liseleri Müdürleri de katıldı.

‘AYDINLIK YARINLAR İÇİN MESLEKİ EĞİTİM’

Başkan Ata, öğrencilerin okulda aldığı teorik eğitimin, işletmelerdeki pratik bilgilerle desteklenmesinin önemine dikkat çekerek, “Sanayimizin ihtiyaç duyduğu kalifiye elemanları ancak nitelikli mesleki eğitimle yetiştirebiliriz. Meslek sahibi olmak, ekmek sahibi olmak demektir. Meslek eğitimi gençlere özgüven kazandırır, topluma faydalı bireyler yetiştirir. Burada başlattığımız iş birliğini Türkiye’nin her noktasına yaygınlaştıracağız. Attığımız her adım, üreten Türkiye’nin geleceğine yatırımdır” ifadelerini kullandı.

TEMEL SORUNLAR NOKTA ATIŞI

Çalıştayda Başkan Ata tarafından dile getirilen ve katılımcı müdürler tarafından ‘nokta atışı’ olarak değerlendirilen başlıca sorun ve öneriler ise şöyle sıralandı:

Esnaf teşkilatının en önemli sorunu çırak öğrenci bulamamaktır. 4+4+4 sistemi ve örgün eğitimde kalma süresinin uzaması bu sorunu artırmaktadır. Ailede ve okulda doğru yönlendirme, işletme koşullarının iyileştirilmesi başarıyı getirecektir.

Alttan gelen çırak sayısının azalması, nitelikli işgücü ihtiyacını artırmaktadır. Aileler çocuklarının beyaz yakalı mesleklere yönelmesini istemekte; oysa Türkiye’nin her meslek alanında kalifiye elemana ihtiyacı vardır. Bu konuda bilgilendirme ve özendirici çalışmalar artırılmalıdır.

3308 sayılı kanun kapsamı dışından alınan ustalık belgeleri de çırak çalıştırmada geçerli kabul edilmelidir.

Çırak ve kalfa çalıştıran iş yerlerine verilen devlet teşvikleri bazı mesleklerde kaldırılmış, bu durum çırak istihdamını olumsuz etkilemiştir. Teşvik sistemi gözden geçirilmelidir.İş sağlığı ve güvenliği konusunda işverenlere destek sağlanmalıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

İzmir Ayakkabı-Çanta Fuarı İçin Kollar Sıvandı

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.