DOLAR

39,5851$% -0.32

EURO

45,6681% -0.99

STERLİN

53,6762£% -0.71

GRAM ALTIN

4.322,05%1,03

ÇEYREK ALTIN

7.024,00%2,53

TAM ALTIN

28.013,00%2,53

ONS

3.427,88%1,36

a

Her Deri Milli Servet: Kurban Derinizi Çöpe Değil Ekonomiye Kazandırın!

Sahra Haber-Gündem

Kurban Bayramı öncesi açıklama yapan Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği, her yıl binlerce kurban derisinin hatalı kesim ve yanlış muhafaza nedeniyle ziyan olduğunu vurgulayarak, vatandaşları daha dikkatli olmaya çağırdı.

Ege İhracatçı Birlikleri’ndeki toplantıya, Birlik Başkanı Erkan Zandar, Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

İşinin Ehli Olmayan Deriyi Zedeliyor

Başkan Zandar, kurban derilerinin ekonomiye kazandırılması için kesim işlemlerinin uzman kişilerce yapılması gerektiğini belirtti.
“Yanlış kesim ve ardından yapılan eksik ya da hatalı soğutma-tuzlama işlemleri nedeniyle deriler çöp oluyor. Bu bazen kurbanı kesen kişi değil, deriyi teslim alan kişi tarafından da atılmak zorunda kalıyor” dedi.

Sıcak Hava Deriyi Çabuk Bozuyor

Zandar, sıcak havanın etkisiyle derilerin hızla bozulduğunu belirterek,
İspiri bıçağını doğru kullanmayan kişiler deriye ciddi zarar veriyor. Ayrıca soğutma ve tuzlama işlemi yapılmazsa, deri kısa sürede kullanılamaz hale geliyor” uyarısında bulundu.

Her Deri Milyonlarca Liralık Katkı Demek

Kurbanlık hayvanların uygun şartlarda kesilmesi, ülke ekonomisine milyonlarca liralık katkı sağlayabilir veya bu değer tamamen kaybedilebilir” diyen Zandar, bilinçli kesimin önemine dikkat çekti.

Et Kadar Deriye de Özen Gösterilmeli

Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu ise, vatandaşların sadece ete değil, deriye de hassasiyetle yaklaşmaları gerektiğini ifade etti.
“Hiçbir hayvan derisi için kesilmiyor. Ancak kötü şekilde kesilen derileri piyasaya kazandırmaya çalışıyoruz. Bu da bizi zaman zaman ithalata zorluyor. Deri de en az et kadar kıymetli” dedi.

Deri Hâlâ Canlıdır, Tuzlanmazsa Çöpe Gider

Gündoğdu, “Makine yüzüm sistemleri yaygınlaşmalı. Böylece derilerde bıçak izi olmaz. Eğer bu sistem yoksa, vatandaşlar kesim esnasında süreci takip edip yönlendirmeli.
Unutmayın, deri hayvan öldükten sonra da canlıdır. Eğer doğru şekilde tuzlanmazsa, bakteriler ürer ve o deri çöpe gider” diye sözlerine son verdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Aliağa’nın Denizle Buluşan Geleceği: Aliaport Projesi SWOT Analiziyle Masaya Yatırıldı

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.